lumme.jpg

Vanhempien ja vauvan vesileikkihetki

Aloita hyvä perhekeskeinen vauvauintiharrastus koko perheen voimin! Vauvauinti on monipuolista liikkumista lämmitetyssä +30–32 C vedessä koulutetun vauva- ja perheuintiohjaajan valvonnassa. Vauvauinti ei ole uimista sanan varsinaisessa merkityksessä. Kyseessä on paremminkin koko perheen yhteinen leikkihetki, jossa opitaan kuinka helppoa vedessä on liikkua.

Vauvauinnin voi aloittaa, kun vauva on 3 kuukauden ja 5 kilon painoinen. Uinti tapahtuu vauvan oman kehityksen ja luonteen ehdoilla. Uinnissa vauva saa luonnollista kehitystä tukevia erilaisia ärsykkeitä vedestä ja leluista. Lisäksi vaihtelevat asennot, sukellukset, hyppyytykset ja keinutukset tarjoavat ärsykkeitä mm. asento- ja lihasaistille.

Vauvauinnin monet hyödyt
Vauvauinnilla on monia hyötyjä ja kauaskantoisia vaikutuksia. Vauvauinti johdattaa lasta jo pienestä lähtien kohti liikunnan harrastamista. Turvallinen toimiminen vedessä sekä leikinomaisuus tutustuttavat veteen elementtinä. Vauvauinti tukeekin lapsen uimataidon kehittymistä myöhemmällä iällä sekä vesiturvallisuuden lisääntymistä. Perheiden ja perheenjäsenten välille vauvauinti lisää sosiaalista kanssakäymistä. Lisäksi jos perheessä on erityislapsi, tukee vauvauinti erityislapsen kuntoutusta.

Vauvauinti etenee lapsen ehdoilla
Vauvauinti aloitetaan maltillisesti aloittavan vauvan temperamenttiin tutustuen. Vauva saa aikaa tottua uuteen ympäristöön ja vanhemmat saavat aikaa harjoitella lapsensa käsittelyä vedessä. Vesileikeissä vauva ilmaisee mielipiteensä virtaavasta vedestä omilla kasvoillaan. Kun lapsi on tyytyväinen, aloitetaan ensimmäiset sukellukset. Taitojen karttuessa sukellukset pidentyvät. Tässä vaiheessa aikuisten maltti on tärkeää!

Edistynyt vauva hallitsee sukeltamisen taidon. Määrää tärkeämpää on keskittyä onnistuneisiin, lapselle itselleen mieluisiin sukelluksiin. Sukellustilanteen välttely tai yskiminen sukelluksen jälkeen kertoo siitä ettei kokemus ollut mukava. Kun lapsi pyrkii itse veden alle, lapsesta on kehittynyt veden ystävä. Tavoitteena on mahdollisimman varhain pyrkiä sellaisiin sukelluksiin, joissa aloitteentekijä on lapsi itse!

Vuoden ikäinen uimari alkaa pian viihtyä omilla jaloillaan ja pystyasento sekä kävelemisen opettelu mullistavat hänen maailmansa. Näin tapahtuu myös vedessä. Aikuisen ote alkaa tuntua rajoittavalta ja lapsi tarvitsee omaa tilaa. Veden alla on turvallista ja lapsi menee sinne mielellään. Moni uimari osaa jo sukeltaa vanhempiaan taitavammin. On aika nauttia vedenalaisesta vapaudentunteesta!

Lue lisää vauvauinnista täällä (PDF). Liitteessä historiaa, tarkemmin aloittamisesta ja lopettamisesta, vanhempien osuudesta ja huomioitavia asioita.


Yhteystiedot:
Vastaava fysioterapeutti Susanna Peltola
Suopolku 1 talo E, 01800 Klaukkala
Puh. 09 276 1188, 040 735 7222
Sposti: kissankello@onnenkimpale.fi